Mitt i sommaren, när alla andra skolor stängt, öppnar IT-skolan.
Lär dig att surfa snabbare, skaffa en barnvakt för nätet eller hitta rätt bland diskussionsgrupperna.
Lektion 8: Så blir du ett sökproffs



Så blir du ett sökproffs
  it-skolan, del 8

Vet du vad du har i sikte när du letar på internet - men inte hur du ska hitta det?
Med några enkla knep når du långt på nätet.
Är du på jakt efter information inom ett visst område, eller bara vill kolla in vad som finns på nätet, så fungerar de ämneskataloger som finns på många av söksajterna bra.
Men den som letar efter speciell information gör bäst i att använda en sökmotor. De flesta söktjänster fungerar ungefär likadant och med hjälp av några enkla tecken hittar du lättare det du söker. Här till höger finner du vår guide till de tecknen.
Kataloger
Du kan också närma dig det du söker via kataloger. En av de större katalogtjänsterna finns hos Yahoo.
Katalogerna är indelade efter ämnen och fungerar ungefär som ett bibliotek. För att hitta hundsajter i Yahoo börjar man i huvudområdet ”Sport & fritid” och klickar sedan vidare till ämnesområdet ”Djur, husdjur och insekter”. I nästa steg, under kategorin ”Däggdjur”, finns ”Hundar” som ett alternativ.
Välj mellan att göra en sökning på ett sökord eller klicka vidare i kategorierna till du hittar en sajt som ser intressant ut.
Var otrogen
Hittar du inte vad du söker med en sökmotor - prova en eller ett par andra. Ingen sökmotor hittar alla hemsidor, och olika sökmotorer hittar olika sajter.
När du hittar en länk som verkar intressant, klicka på den och lägg upp den som bokmärke, fortsätt sedan med att titta igenom listan. På så sätt tappar du inte bort dig från träfflistan.
Lär dig mer om sökning och sökmaskiner här:
http://www.skolverket.se/skolnet/sok/sokskola/index.htm

Lär dig sökmotorernas teckenspråk
"
Citattecken är många gånger det snabbaste sättet att söka med. Om du letar efter en titel, ett namn eller ett uttryck, sätter du det inom citattecken.
Till exempel: ”stjärnornas krig”, ”statsminister göran persson” eller ”köpa hund”. Då letar sökmotorn upp frasen exakt i den ordföljd du skrivit dem.
Skriv med små bokstäver för att inte missa viktiga träffar, annars får du bara träff där ordet står med stor bokstav.

+
Plustecken sätter du framför ett sökord som absolut måste finnas med i din träfflista. Du kan sätta det framför ett ord eller en fras utan mellanslag: +schäfer eller +”stjärnornas krig”. Det går också att kombinera flera ord förstås: +schäfer +kennel. Kom ihåg mellanslag mellan orden.

-
Minustecken sätter du framför ord som absolut inte ska vara med. Kombinera det med ordet du söker och sätt ett mellanslag mellan: +schäfer +kennel -västergötland.

*
Jokertecken - oftast en asterisk, men ibland ett frågetecken - skrivs efter ett sökord när du vill ha med alla ändelser och sammansättningar. Hund* ger träff på ändelser och sammansatta ord som börjar med hund: hund-ar/arna/en/ens eller sammansättningar som hund-mat/korg/valp.

Nyckelord
Genom att använda nyckelord begränsar du sökningen till olika delar av ett dokument (hemsida) eller domäner. Exempel på nyckelord är title (titel), image (bild), link (länk), domain (domän).
Vill du hitta ordet schäfer i titeln till en hemsida skriver du title:schäfer utan mellanslag. För att hitta en bild på en schäfer kan du söka på image:schäfer.
Nyckelorden kan kombineras med dina sökord för att begränsa sökningen: +schäfer +domain:se letar upp svenska sajter med ordet schäfer.

Som man ropar...
Innan du börjar söka på nätet - tänk till ordentligt. Här gäller verkligen ”som man ropar får man svar”.
Hur allmänt är ordet?
Vanliga sökord ger för många träffar, en sökning på ordet ”hund” i Evreka ger exempelvis drygt 57 000 träffar. Så även om du vill ha mycket information om hundar i största allmänhet, är det bättre att begränsa sökningen till en ras eller ett begrepp, som ”köpa hund”.
Finns det synonymer?
Hund, jycke, byracka, vovve - kärt barn har många namn. Fähund och fyllhund är inte de vi söker. Välj bort.
Var kreativ!
Finns det någon organisation eller förening som kan tänkas ha bra information? Pröva att söka på kennel eller brukshundklubbar.
För mycket?
Är antalet träffar för många på en internationell sökning kan det löna sig att söka på svenska sajter först. Ofta har någon lagt ner mycket tid på att ringa in hela ämnesområden och samlat bra länkar på sin sajt.
Hjälp på söksajten
Alla sökmotorer och portaler har hjälpsidor, både för att göra enkla eller mer avancerade sökningar.

De största söktjänsterna

Svenska
Everyday
http://search.everyday.se/
Evreka
http://www.evreka.com/
Lycos
http://www.lycos.se/
Sunet
http://www.sunet.se/sweden/search.html
Yahoo
http://www.yahoo.se/

Internationella
Altavista
http://www.altavista.com/
Excite
http://www.excite.com/
Infoseek
http://infoseek.go.com/
Yahoo
http://www.yahoo.com/


Tipsa oss gärna om vad du vill lära dig.
Skicka ett mejl till it@aftonbladet.se

MISSAT ETT AVSNITT? Klicka här!
Itskolan, del 1
Itskolan, del 2
Itskolan, del 3
Itskolan, del 4
Itskolan, del 5
Itskolan, del 6
Itskolan, del 7