Mitt i sommaren, när alla andra skolor stängt, öppnar IT-skolan.
Lär dig att surfa snabbare, skaffa en barnvakt för nätet eller hitta rätt bland diskussionsgrupperna.
Lektion 2: Spärra vägen till sajter du inte vill att dina barn ska se.


Gör nätet barntillåtet
  it-skolan, del 2

Vissa sajter borde det vara lås på - eller?
Här är filtren som funkar som "barnvakter"
Det dyker ständigt upp nya sajter med olämpligt innehåll för barn på nätet.
Det gäller inte bara porr, utan även sajter med rasistiska budskap, fanatiska politiska- och religiösa organisationer.
Men det finns hjälp för alla föräldrar att stoppa tillgången: filterprogram. Programmen filtrerar bort ord och uttryck samt blockerar adresser till webbplatser enligt förinstallerade och egenhändigt gjorda listor.
Det stoppar också tillgången till chattar och diskussionsgrupper och hindrar från att ladda ner program och lämna ut personlig information. Flera program har en sammanhangskänslig kontroll av text och bild.
Stoppar inte allt
Eftersom programmen är engelskspråkiga och oftast baserade på amerikanska värderingar fungerar inte alltid kontrollfunktionen. En sökning på svenska ord och fraser kan få oväntade konsekvenser och även blockera sökningar på oskyldiga ord. Ibland stoppar programmet inte helt sökningar på olämpliga svenska ord.
För att förstärka effekten måste de kompletteras med svenska ord och fraser. Av programmen är det endast ett som uppdateras av den svenska återförsäljaren med svensk ordlista.
Filterprogrammen aktiveras när datorn startas och kopplas ur med ett lösenord. De flesta har gratis uppdateringar på listor med olämpliga webbplatser.
Alla vill inte vara med
Programmen använder sig också av Pics, ett sätt att dela in webbplatser efter innehåll. Systemet bygger på frivillig medverkan från webbplatsägare. Nackdelen är att många inte vill bli bortsorterade. Senare versioner av Internet Explorer och Netscape har en inbyggd filterfunktion som bygger på Pics.
Användningen av filterprogram är inte helt okontroversiellt. Med hänvisning till debatter om censur och tryckfrihet har många svenska skolor och bibliotek valt att inte använda filterprogram.
Vill man inte styra sitt barns surfande är ett alternativ till filter att prata med sitt barn om hur de beter sig på nätet och hur de ska förhålla sig till olämpligt material.
Filtren bygger på liknande funktioner, ändå är variationen stor på vad som tas bort. För att veta vilket som passar bäst finns det demoversioner att ladda ner och testa.



Pics spärrar webbläsaren - lite grand
Pics är en standard för klassificering och finns inbyggt i de senare versionerna av webbläsarna Internet Explorer och Netscape.
Bygger på att webbplatsägare frivilligt klassificerar sina sajter. Men många vill inte bli bortfiltrerade och har inte klassificerat sina sajter.
Den aktiveras i Navigator under Hjälp-funktionen. Markera Netwatch när du är ansluten till nätet.
I Internet Explorer 4 finns funktionen under Redigera- menyn, Inställningar och sedan Klassificering. I Explorer 5 finns samma funktion under Verktyg.
Läs mer om Pics på:
http:// www.w3.org,/PICS


Fem barnvakter på nätet:
Cybersitter
http://www.cybersitter.com
http://ww.cybersitter.nu
Spärr på webbplatser, nyhetsgrupper, e-post och chatt. Stoppar också nedladdning av filer från ftp-arkiv och begränsar söktiden. Baseras på gratislistor som uppdateras regelbundet. Du kan lägga till egna nätadresser, e-postadresser, kreditkortsnummer och fraser som ska spärras. Har loggfil. Blockeringslistor på svenska kostar extra. Programmet är osynligt, ett felmeddelande visas i stället på skärmen. Testversion finns på webbplatsen.
Systemkrav: Endast pc, Win 95 + 98 och NT
Pris: cirka 360 kronor.

Cyberpatrol
http://www.microsys.com/cyber
Spärr på webbplatser, nyhetsgrupper och chatt. Blockerar nedladdning av filer från ftp-arkiv. Du kan göra en detaljerad profil av vad som ska spärras och lägga till webbplatser. Ord och fraser kan spärras i IRC-chatter. Uppdateras dagligen med nya webbplatser. Demoversion kan testas i sju dagar.
Systemkrav: finns för pc i alla Windowsversioner samt för MacOS.
Pris: cirka 250 kronor, då ingår prenumeration på uppdaterade listor i tre månader.

Webchaperone
http://www.webchaperone.com
Baseras på en kategorilista med alternativ och använder en egen teknik som filtrerar webbplatsen efter innehåll, ord och struktur. Egna ord, fraser och webbplatser kan anges för spärrning. Olika användare kan få olika rättigheter. Loggar alla aktiviteter på nätet och har guider för installation och uppdatering. Gratis test av programmet i 30 dagar.
Systemkrav: Endast pc, Win 95, 98 och NT.
Pris: cirka 420 kronor. 250 kronor för uppgradering.

Netnanny
http://www. netnanny.com
Spärr på webbplatser, nyhetsgrupper, e-post och chatt. Baseras på gratislistor som uppdateras regelbundet. Du kan ange egna nätadresser, e-postadresser, kreditkortsnummer och fraser som ska spärras och i hur hög grad. Har loggfil. Du väljer om en varningsskylt ska visas, om programmet ska stängas av eller om programmet ska maskera ord. Gratis uppdatering på listor. Gratis test av programmet i 30 dagar.
Systemkrav: Endast för pc. Win 95, 98, kräver cd-rom.
Pris: cirka 230 kronor.

Surfwatch
http://www.surfwatch.com
http://www.pwi.se
Blockerar besök på webbplatser, chatt och nyhetsgrupper utifrån en kategorilista. Sammanhangskänslig textkontroll på engelska, men du kan själv lägga till en spärrlista på ord. Testa gratis i 30 dagar.
Systemkrav: Windows 3.1, 95, 98 eller MacOS.
Pris: cirka 330 kronor på Surfwatch egen webbplats, cirka 500 kronor i Sverige..

Tipsa oss gärna om vad du vill lära dig.
Skicka ett mejl till it@aftonbladet.se

MISSAT ETT AVSNITT? Klicka här!
Itskolan, del 1