Aftonbladet  
Aftonbladet bostad  


MÄRTHAS RÄDDANDE FILTER Ett nytt luftfilter - den lilla lådan på bilden - har installerats hos Märtha Henningson. En glädjedag både för henne och för hyresgästföreningens P-O Brogren, som agerade efter Aftonbladets larm.
Foto: ROLF PETTERSON
Nu kan hon andas lugnt i lägenheten
Specialfilter renar luften från smuts

Märtha Henningson, 72, vågar äntligen andas i sin lägenhet - utan skräcken att bli sjuk.
  När Aftonbladet grep in fick hon ett specialfilter som renar ventilationsluften.
  Hundratusentals svenskar blir sjuka av luften i sina hem.


  Märtha Henningson bor i en trerummare hos allmännyttiga boföretaget Sigtunahem. Huset har luftburen värme.
  - Luften som sprutas in genom hål i golvet är smutsig och farlig, säger Märtha. Precis som flera grannar har jag lidit svårt av detta. Jag får näsblod, hostar, har huvudvärk och mår illa.

Tvingades göra sig av med katten
  När Aftonbladet slog larm fick Märtha Henningson rådet att göra sig av med sin katt. Enligt kommunens ansvariga var den troligen orsak till besvären.
   Märtha blev mycket ledsen.
  - Katten blir jag inte sjuk av. Det har jag testat. Men jag fick ingen hjälp av värden, trots läkarintyg.
  P-O Brogren, chef för hyresgästföreningen, tog itu med problemet sedan Aftonbladet skrivit om Märthas kamp med myndigheterna.
  - Det tog alltför lång tid men nu har äntligen ett elektrofilter installerats och luftkanalerna rensats, säger P-O Brogren. Nu ska vi gå vidare och försöka få ekonomisk kompensation för drabbade hyresgäster.
  Många hyresgäster lider svårt av nya ventilationssystem. Som i Sigtunahuset, byggt 1988. Luften som sprutades in från golvet blev både dragig och ohälsosam.
  - Ofta förhalas ärenden om dålig inomhusluft, säger P-O Brogren. I stället beskylls hyresgästerna för att vara gnälliga och hysteriska. Det är otäckt.

Skrämmande fakta om svenska luften
  Statliga Boverket har skrämmande fakta om den svenska inomhusluften:
Sverige har 117 000 flerbostadshus med mekanisk frånluftsventilation eller självdrag.
Minst 75 000 hus, eventuellt så många som 95 000, hade inte genomfört den ventilationskontroll som de enligt lag är skyldiga att göra. Om den gjorts åtgärdas ändå inte felen...
Lennart Arnstad 970401


Så sjuk är luften du andas i hemmet
Mellan 500 000 och 900 000 svenskar utsätts för ett direkt hälsofarligt inomhusklimat. Dålig ventilation är en av de stora bovarna.

Symptomen blir de typiska för ”sjuka hus-sjukan” (sick building syndrom, SBS): allergiska besvär, astma, heshet, torrt svalg, utslag, inflammationer, rinnande näsa, huvudvärk, ständig hosta, torr hud med mera.

Vart tredje barn har i dag någon form av allergi. Ofta beroende på dålig innemiljö/usel luft. Astma och allergi har ökat speciellt kraftigt bland nyfödda och små barn.

Tre av fyra bostadshus har underkänd ventilation: föroreningar, smutsiga filter, bristande skötsel och underhåll - eller direkt felaktiga konstruktioner.

Över hälften av flerbostadshusen hade inte godtagbar ventilation så sent som i fjol.

Aftonbladet på internet distribueras via