Aftonbladet  
Aftonbladet bostad  

Möblera rätt och spara pengar
Burr, vilken vinter. Vi har till och med huttrat inne, i våra vardagsrum. Men du kan faktiskt få det gosigare enbart genom att "värme-möblera".
  Leif Qvist, inredningsarkitekt, har de goda varma råden.

fel möblerat
FEL Visst är det här vardagsrummet välmöblerat. Så bor vi ofta. Men brrrr - rummet är onödigt utsatt för kylan, som så lätt kan smyga inomhus. Soffan står vid fönstret och du drabbas av s k strålningsdrag (se artikeln här intill hur det funkar). Tjocka gardiner verkar ju bra. Men här hänger de framför elementen och värmen kan inte cirkulera ordentligt och enkelt i rummet. Fönsterbrädan är också kompakt och hindrar värmen. Bokhyllan står mot den redan varma innerväggen och slösas bort i ställt för att bli extra "isolering". TV:n är korkat placerad, som värmekälla betraktat (även dåliga program kan ju faktiskt värma...). Allmänbelysningen i taket är inte dum att ha när man ska städa, men ger ju inte mycket värme. Bordslampan står i den här inredningen illa placerad på den redan varma TV-apparaten.
Illustration: LEIF QVIST
Rrätt möblerat
RÄTT 1 Gardinen har bytts mot enbart en kappa överst och så kompletterar vi med rullgardiner som kan dras ned och skydda från draget (du har väl förresten tätat med lister?). Neddragna persienner är också bra "mellanruta". 2 Fönsterbrädan är här gjord av ribbor, som med sina luftspalter låter värmen cirkulera ordentligt och motverkar kallraset. 3 TV-apparaten har rullats över till fönstersidan och hjälper till i värmecirkulationen. 4 Bordslampan är också med i kampen mot kylan. Fortfarande står den på TV:n, men bidrar nu till att värma vid fönstret. 5 Här ligger en heltäckningsmatta eller en riktigt stor värmande lös matta, som är betydligt bättre ur hygien- och allergisynpunkt. 6 Det mindre fönstret har fått nytt värmande gardinskydd och en stor grön växt stoppar upp kalldraget - utan att hejda värmecirkulationen. 7 Bokhyllan har flyttats så den nu täcker en yttervägg. Har du gott om böcker blir det extra bra isolerat. 8 Taklampan har flyttats så att den hänger ner ovanför soffbordet. Det känns varmare även utseendemässigt. 9 Levande ljus på bordet - jodå, både mysigt och varmt! 10 Tofflor tillreds - kanske ingen direkt inredningsdetalj, men gott för kalla fossingar. 11 En härlig pläd har lagts i soffan. My sig att svepa in sig i - men faktiskt också en detalj som med rätta färgerna ger en varm känsla. 12 Den lilla hyllan som tidigare satt på ytterväggen har flyttats hit och bidrar till att "sänka" takhöjden - det känns mer ombonat. Och på hyllan kan du ju också ha levande värmeljus.

Aftonbladet på internet distribueras via